Všichni vidí vše, a když se někomu podívám na jeho profil, dostane zprávu, že jsem tam byl. Standardní nastavení sociální sítě LinkedIn je takto nastaveno – mnohé uživatele zejména „šmírovací“ notifikace druhého uživatele dráždí. Přitom postačí jen málo – změnit nastavení soukromí profilu LinkedIn.

LinkedIn je profesní sociální síť a lze si těžko představit, že si budeme chtít založit soukromý profil, který nikdo neuvidí (lze samozřejmě provést nastavení v odstupňování pro nepřihlášeného a přihlášeného uživatele, resp. Uživatel, se kterým jsem ve spojení). Nicméně možnosti, jak ovlivnit výsledné zveřejňované informace poté, co jsem si zveřejnil jiný profil, jsou poměrně široké.

ONLINE NA CESTÁCH
3. díl # Soukromí profilu na LinkedIn. >> SDÍLET

Tři stupně zobrazení profilu

Stačí přejít v pravém horním menu do položky Nastavení a tam vybrat odrážku Ochrana soukromí. Zde pak vyberete ??? a nabídnou se Vám celkem tři možnosti.

1/ Vaše jméno a motto
Defaultně nastavený režim, kdy uživatel vidí, kdo si zobrazil jeho profil: fotografii a veškeré informace.

2/ Charakteristiky soukromého profilu
Zobrazení vybraných informací Vašeho profilu (např. dostanete informaci, že někdo z té a té společnosti si zobrazil Váš profil)

3/ Soukromý režim
Nastavení nejvyššího stupně ochrany – sledovaný uživatel sice uvidí, že někdo si jeho profil prohlédl, ale nebude vědět, kdo. Měl by dostat zprávu, že jeho profil si prohlédl Anonymní uživatel LinkedIn.

K čemu je dobré nastavovat soukromí?

Prostý selský rozum naznačuje, že vlastně k ničemu. LinkedIn totiž funguje trošku jinak než třeba Facebook a nechtít být viděn by mohlo být chápáno jako kontraproduktivní. Opak je ovšem pravdou. V praxi tento mód totiž často využívají headhunteři, kteří tak loví potencionální návnadu. A je celkem logické, že v případě oťukávání nechtějí být hned napoprvé viděni.

Pro běžného uživatele na LinkedIn existují mnohem prozaičtější důvody – prostě se chci někomu podívat na profil a nechci, aby mě viděl. Uplatnění se najde zejména tehdy, když nás někdo z našich spojení jednoduše naštve a chci ho zablokovat tak, aniž by o tom věděl. Protože zablokování druhého uživatele musím provést na jeho stránce, o čemž se při návštěvě při standardním režimu zobrazení snadno dozví.

Na LinkedIn to sice není zas tak běžné jako na Facebooku, ale tady se stane, že potřebujeme (nebo prostě chceme) zablokovat někoho ze svých spojení (ideálně, aby na to pokud možno dlouho nepřišel). Pokud jej nechceme úplně odebrat z kontaktů, což se dá při pravidelné návštěvě profilu zjistit poměrně snadno, možností je provést blokaci přímo v jeho profilu.

TIP 1: Jak zablokovat na LinkedIn uživatele
Pokud jste s někým ve spojení, navštivte jeho profil a hned nahoře rozklikněte tlačítko Napsat zprávu Objeví se Vám možnosti a vyberte Blokovat nebo nahlásit.
Jestli chcete být ovšem nezpozorováni, tak je třeba předem nastavit Soukromý režim prohlížení profilu (viz výše).
Vedle toho je třeba provést úpravy pro celkové zobrazení profilu – pokud máme totiž veřejný profil, dotyčného sice zablokujeme, ale ten si může naši aktivitu vesele prohlížet jako nepřihlášený uživatel.
TIP 2: Jak zjistím, že mě někdo zablokoval?
Zjištění tohoto je poměrně jednoduché. Jak bylo řečeno, LinkedIn neposílá o zablokování žádnou zprávu (proč také) a dotyčný uživatel nadále zůstává ve Vašich spojeních. Při pokusu překliknout z Vašich spojení nebo o vyhledání z vyhledávacího řádku Vám systém vyhodí hlášku typu, že dané spojení nebylo nalezeno. Pokud nejste důslední, tak to považujete za náhodu a obvykle to neřešíte. Pokud znáte adresu dotyčného, stačí ji zkopírovat v přihlášeném módu. Tam už je LinkedIn sdílnější a bude Vám hlásit, že k prohlédnutí dané stránky nemáte oprávnění.
Profesí marketingový specialista se slabostí pro inovace všeho druhu,
statistiky a sociální sítě. Miluji vaření a nejen v kuchyni spojuji často
nespojitelné. A ten pravý relax pro mě znamenají hory, ať už po svých
nebo na kole či koloběžce.

Chci online tipy

... dostávat 2x měsíčně do schránky

Děkuji, úspěšně jste přihlásili k odběru.